Her finder du et udpluk af artikler og indslag om Torup Bogby fra de seneste år.

PRESSEMEDDELELSE VEDRØRENDE: FOREDRAG OM “OS OG HAVET” VED PROFESSOR I HAVMILJØ STIIG MARKAGER, 13 juni, 2022

Foredraget finder sted mandag d. 13. juni 2022 kl. 19:30 i Torup Forsamlingshus, Hågendrupvej 6A, 3390 Hundested. Læs mere på Torup Ting’s hjemmeside

https://www.torupting.dk/kalender

RAPPORT: DERFOR ER TORUP EN SUCCES, 15 januar, 2019

Forskere har undersøgt fænomenet Torup, og konklusionen er klar

Torup er en stationsby i Halsnæs kommune med omtrent 350 borgere, men modsat mange landsbyer i yderområder mødes man i Torup af et særdeles aktivt handels- og kulturliv, og landsbyen har heller ikke har oplevet det velkendte fraflytningsmønster set andre steder i yderområder. I denne undersøgelse har vi set på, hvad der gør Torup til noget særligt. Som udenforstående ser man straks såvel institutioner (en lilleskole og en børnehave) som handelsmuligheder (en lokal Brugs, café og en helsekostbutik). Tilsammen bidrager dette til liv og aktiviteter på hverdage. I sommerhalvåret er der yderligere et lokalt marked ved togstationen. Ser man lidt nærmere efter, viser der sig hyppige fællesarrangementer såsom vandreture, yoga, foredrag, koncerter og udstillinger. Og det lokale foreningsliv inkluderer bl.a. et galleri, en musikforening, et aktivt kirkesamfund, et genbrugsværksted og den lokaldemokratiske institution Torup Ting, hvor nærdemokratiet plejes og arbejdsgrupper som for eksempel et deleværksted, en vejgruppe og en dokumentarfilmgruppe etableres. For at forstå hvad baggrunden er for denne succes og hvad der holder aktiviteterne i gang, har vi talt med en række af landsbyens borgere, både i workshops, interviews og spørgeskemaundersøgelser. Desuden har vi undersøgt andres kendskab til Torup og aktiviteterne via spørgeskemaer og analyse af mediernes omtale. De væsentligste faktorer bag Torups succes er en høj grad af opbakning til nye idéer/projekter, bred aktiv deltagelse i arrangementer, personlige relationer på tværs af landsbyen, samt en god og konstruktiv dialog både internt i landsbyen og med samarbejdspartnere som Halsnæs Kommune (f.eks. Kulturelt Samråd), den lokale aktionsgruppe (LAG Halsnæs-Gribskov) samt offentlige og private fonde. Omverdenens blik på Torup vidner om, at de lokale og regionale medier villigt omtaler Torup og aktiviteterne i landsbyen, og at kendskabet til Torup strækker sig over en række nordsjællandske kommuner. I denne rapport kan du læse om – Hvilke potentialer der har dannet grundlag for landsbyens udvikling – Hvad det har krævet at realisere potentialerne – Hvad Torup er og kan i dag – Hvad de fremtidige udviklingsmuligheder er Tilsammen er det vores håb, at rapporten kan give inspiration og bidrage til refleksion i andre landsbyer, som måske har lignende – men uudnyttede potentialer. Her skal lyde en stor tak til Torup Ting, borgerne i Torup, de, som ville diskutere med os på møderne, dem som har delt deres tanker på e-mail, og ikke mindst til Peter Plant for at organisere borgermøder og være en uovertruffen sparingspartner på dette projekt.

DE BEDSTE BOGBYER I VERDEN: – INTERNATIONAL PRESSE :-), 16 maj, 2018
BOGBYER HOLDER LIV I LITTERATUREN, 2 juli, 2017

Bogbyer holder liv i litteraturen Indland 2017/06/29 Marianne Vestergaard Nielsen Op mod 500 kg brugte bøger får hver uge chancen for at forlænge livet i Torup Bogby. Overskuddet fra salget bliver brugt til forfatteraftener, skrivekurser og fortælleværksteder.

Bogbyer holder liv i litteraturen

Indland

Op mod 500 kg brugte bøger får hver uge chancen for at forlænge livet i Torup Bogby. Overskuddet fra salget bliver brugt til forfatteraftener, skrivekurser og fortælleværksteder. Foto: Rolf Plant.

Den allerførste bogby i Danmark ligger i Torup mellem Hundested og Frederiksværk. I den restaurerede Dyssekilde stationsbygning bliver der solgt brugte bøger, som er blevet doneret til bogbyen. Om sommeren bliver der indleveret helt op til 500 kg om ugen, hvor særligt encyklopædier bidrager i den tunge ende. Det er Peter Plant, der vejer bøgerne, og det er også ham, der i 2006 tog initiativ til at gøre Torup til en bogby.

”Vores område bliver af andre opfattet som Udkantsdanmark, og jeg ville gerne skabe en modvægt til de forfaldsmyter, der findes. Nogle af vores besøgende bliver overraskede over, at vi faktisk læser og er optagede af litteratur, fordi de kun forventer at møde mennesker med huller i tænderne,” siger Peter Plant og spiller på den fordom, storbyfolk typisk kommer med. Han fik idéen til en bogby fra Norge, og med en fortid i forlagsbranchen var det oplagt for ham at føre planerne ud i livet i Torup.

En bogby vil sige, at en landsby eller et mindre samfund samles om at sælge brugte bøger. Derudover gælder det om at skabe litterære aktiviteter og dyrke det trykte bogstav.

Det er ikke kun i den gamle stationsbygning, der er brugte bøger til salg. Rundt om i landsbyen står der salgskærrer, og den lokale brugs lægger også hyldemeter til salg af brugte bøger, der på årsbasis ligger i omegnen af 100.000 kr. De penge går til forskellige litterære arrangementer lige fra møder med kendte forfattere til oplæsning af lokale digtsamlinger og skrivekurser.

Mange begivenheder kommer i stand med andre lokale institutioner som fx kirken, hvor præsten vælger litteratur, der kredser om eksistentielle temaer. Et udgangspunkt for sådan en filosofisk aften kunne være Kim Leines ‘Profeterne i Evighedsfjorden’, hvor hovedpersonen er en præst i tvivl. Bogbyen, der organisatorisk er en forening med hundrede medlemmer, arbejder også sammen med det nærliggende bibliotek. Forud for et forfatterbesøg kan biblioteket stå for en læsegruppe, så publikum er forberedt før besøget. Det kan også være, det er oplagt at lave et fortælleværksted for unge på den årlige musikfestival Himmelstorm.

”I det hele taget handler det om at levendegøre litteraturen og skabe et mekka for bøger. Det handler også om at samskabe med resten af lokalsamfundet, og vi kender alle hinanden, så det er let at arrangere og hive fat i fx præsten eller tovholderen i musikfestivalen,” siger Peter Plant.

En af hans visioner for Torup Bogby er at samle de fire små selvudgiverforlag, der arbejder i området. I stedet for at gøre det hver for sig kunne det måske gøres i fællesskab og ende i en lokal platform. Det kunne være med til at synliggøre den underskov, der findes med nye måder at udgive bøger på.

Peter Plant har været konsulent på de øvrige bogbyer i Danmark, og Torup er indtil videre den eneste danske bogby, der er optaget i den internationale organisation for bogbyer, I.O.B.

Her er der også bogbyer:

Ingstrup

Torup

Sandvig

Ebeltoft

Langeland

Kalundborg

Skørping

DANSK FORFATTERFORENING PÅ BESØG I TORUP BOGBY, 3 januar, 2016

Torup Bogby: Det handler om bøger

Vi ankom ureglementeret, kørte forbi den økologiske landsby uden at gå på besøg og nåede frem til ventesalen.

Lidt forsinket i forhold til 15.40-toget, men heldigvis velkomne på den flot restaurerede Dyssekilde Station. Vi er en delegation fra DFF hverveudvalget, denne eftermiddag repræsenteret ved Pia Deleuran, Inge-Helene Fly og undertegnede. Vi er draget nordpå, retning Hundested, mål Torup Bogby. I det bogbeklædte mødelokale venter bestyrelsen, i dag ved formand Peter Plant og medlem af arrangementsudvalget Inger Molich, med te og hjemmebag.

Forfattere, bøger og læsere er tæt forbundet – en nødvendig fødekæde, som i nutidens Danmark lidt for ofte bliver en kort fornøjelse. Det tager tid at skrive en bog, men det tager ikke lang tid at begrænse dens liv. Efter bare et par år er det løb kørt, så er bogen forældet. Den kommer på udsalg og står snart på bibliotekernes liste over udryddelsestruet materiale.

I Torup Bogby får bøgerne derimod et efterliv, der i princippet kan holde en bog flyvende fra læser til læser, mens den genererer energi til andre. Det er vi interesseret i at høre om. Torup er den første bogby i Danmark og har 10 års jubilæum i 2016. Her sætter man pris på bøger ved at forære bøger til bogbyen, som derefter sælger dem. Medlemmer kan melde sig som bogsælgere. Fra Torup Bogbys lager tager sælgerne frit de bøger, de ønsker at forhandle. Måske har den enkelte et tema eller genre, som de vil tilbyde deres kunder. Det kunne være børnebøger, som findes i den lokale Brugs, krimier som ofte går til sommerhusejere i lokalområdet, fagbøger, lyrik, samtidslitteratur og så videre. Det er op til bogsælgeren at beslutte, ligesom hun selv finder det udsalgssted, der egner sig bedst. I kirken eller ved landevejen i fine bogskabe, en trækvogn med paraply over – eller bare en cykelkurv uden for huset. Der er pris på bøgerne og høflig selvbetjening – beløbet puttes i en pengekasse ved siden af. Jeg har set priser fra 10 kroner og op til 95. Sælgeren bestemmer prisen. En del går til bogbyen og del til sælgeren selv.

Pjat, kunne man sige, småpenge, men omsætningen i alt gerne ligger på kr 40.000 per år. Det er nok til driftsudgifter blandt andet til leje af stationsbygningen.

Året igennem dyrker man også litteraturen ’live’ ved forfatterarrangementer forskellige steder, ligesom Røjlegården huser og arrangerer et skrivekursus, hvor flere medlemmer fra DFF har undervist og underviseren i 2016 såmænd er vores egen formand, Jakob Vedelsby.

Torup Bogby arrangerer bognære ting som Kirketræf mellem forfatter og præst, noget der fylder kirken, Nordisk Forfattertræf med tre forfattere i samarbejde med det lokale bibliotek – og blokvogns-poesi på Dyssekilde Station, hvor der i øvrigt er marked med kilometer-mad:  hvor langt har guleroden rejst fra jord til bord. Også i dette event indgår bøger som en naturlig del med 3-400 besøgende hver anden lørdag sommeren igennem på Dyssekilde Station. Ret pænt i betragtning af, at landsbyen Torup kun huser omkring 300 mennesker.

Det lokale tog stopper på Dyssekilde station 4 gange i timen, men Ventesalen får mig til at tænke på et hyggeligt bibliotek. Masser af bøger, velordnet i alfabetisk rækkefølge, interessante værker, fristende sager som må hives ud og berøres. Prisen står på side tre, den er overkommelig. Man kan næppe forlade denne Aladdinske boghule uden at tage lidt af skatten med sig, mens man kan tænke lidt over bøgers magiske liv.

Anne Hjælmsø

KULTURGYNGEN I TORUP, 3 januar, 2016

Den nye Folkeskolelov vægter samarbejde med det omgivende samfund og externe partnere. Kulturelt Samråd tilbyder børn og unge at møde kulturlivet og foreningslivet i Halsnæs, mhp at udnytte ressourcer i lokalsamfundet og at gøre børn og unge mere opmærksomme på deres kommunes muligheder. Torup Bogby har samarbejdet med Kulturelt Samråd og skolekonsulent Christina Faber fra Halsnæs Kommune.

Kulturgyngen i Torup

Forfatteren Inge Duelund Nielsen mødte elever fra 4.-6. i Torup fredag den 13. november som et led i Torup Bogbys samarbejde med Kulturgyngen: 50 elever fra to 6. klasser fra Frederiksværk Skole og 25 4. klasse-elever fra Melby + 30 elever fra Halsnæs Lilleskole. Inge Duelund Nielsen fortalte om sine bøger, gav nogle smagsprøver og havde en god dialog med eleverne. Tanken bag Kulturgyngen er at åbne de unges øjne for det frivillige foreningsarbejde og for de kulturelle tilbud i deres hjemkommune, Halsnæs.

PETER PLANT FORESLÅET SOM ILDSJÆL, 8 marts, 2015

TV2 Lorry portrætterer Peter Plant som ildsjæl – og smører lidt extra på:

http://www.tv2lorry.dk/artikel/256411?autoplay=1&video_id=101074

TORUP BOGBYS FORMAND FÅR 18 MINUTTERS LOKAL SENDETID – OG NÆVNER BLA TORUP BOGBY, 8 marts, 2015

TV Nordsjælland – ildsjælen Peter Plant

https://www.youtube.com/watch?v=UlY7cnVzcXE

DYSSEKILDE STATION HÆDRES FOR GOD STIL, 6 juni, 2014

Foreningen By og Land Halsnæs uddeler hædersbevisning

KÅRING På lørdag holdes der igen madmarked på Dyssekilde Station, og et af dagens indslag bliver kåring af den gennemrestaurerede bygning.

Foreningen By og Land Halsnæs uddeler en hædersbevisning i form af en lille messingplakette, der opsættes på stationsbygningens facade som bevis på, at her er der tale om et bygningsprojekt, som på ganske særlig vis er med til at højne bygningskulturen i Halsnæs Kommune.

By og Land inviterer hvert år gennem avisen kommunens borgere til at komme med forslag til præmieringsværdige bygninger.

For at komme i betragtning skal bygningen ligge i Halsnæs kommune og der skal være tale om et godt eksempel på spændende, ny arkitektur, begavet om-eller tilbygning eller respektfuld vedligeholdelse eller restaurering.

I år blev tre bygninger foreslået: Vestre Stræde 11 i Kikhavn, Parallelvej 28 i Hundested og Dyssekilde Station. Ifølge foreningens præmieringsudvalg kunne alle tre forslag være værdige modtagere af plaketten, men valget af Dyssekilde Station var alligevel uomgængeligt: ”Der er tale om en særdeles vellykket og forbilledlig restaurering, som kombinerer dyb respekt for den oprindelige byggeskik med høje krav til funktionalitet, energiforbrug og bæredygtighed. Resultatet er et overbevisende bud på, hvordan en bevaringsværdig, ældre bygning kan transformeres til nutidens behov og samtidigt bevare sin sjæl”, hedder det i begrundelsen.

Fra skrot til slot

Dyssekilde Station blev opført i 1916 og fungerede som stationsbygning med forstanderbolig og billetkontor for lokalbanen ind til engang i 1960’erne, hvor disse funktioner blev nedlagt.

Efterfølgende blev bygningen lejet ud til bl.a. boligformål, men blev igennem årene mere og mere misligholdt. For ca. 5 år siden fik Peter Plant og hans kone, Liljan Wagner Smitt, øje på den smukke, men forfaldne bygning og udviklede sammen ideen om at restaurere den og bruge den til at fremme lokal udvikling.

Efter flere års forhandling med Lokalbanen om købet samt et forløb med fundraising, etablering af anpartsselskab og byggearbejde, var den gamle bygning sat godt i stand i 2012, og resultatet hædres på lørdag den 7. juni kl. 11.10.

http://halsnaes.lokalavisen.dk/dyssekilde-station-haedres-for-god-stil/20140602/artikler/706029798

DR P1 – BYEN BUGNER AF BØGER, 4 april, 2013

Torup Bogby er blevet opdaget af DR – en times fremragende radio. Susanna Sommer steg af på Dyssekilde Station og gik en tur i Torup Bogby sammen med formand Peter Plant. Hun mødte også Michael Eriksen fra Himmelstorm Festivallen.

Hør udsendelsen her

FREDERIKSVÆRK UGEBLAD – PETER PLANT ER NY FREDERIKSFANT, 20 marts, 2013

Idémand og stifter af Torup Bogby Peter Plant bliver hædret med “Frederiksfant-prisen”

Læs artiklen her

FREDERIKSVÆRK UGEBLAD – DA DILIGENCEN FORSVANDT, 19 marts, 2013

Artikel om Bogbyens arrangement “På Banen”

Læs artiklem her

INFORMATION – DE BRUGTE BØGERS BY, 30 november, 2012

Man kan godt være på forkant, selv om man bor i en udkant. Sådan tænker indbyggerne i den lille nordsjællandske by Torup, som har udråbt sig selv til Danmarks første bogby.

Læs artiklen her

HALSNÆS AVIS – DYSSEKILDE STATION GENINDVIET, 3 oktober, 2012

Stort ryk-ind, da Dyssekilde Station blev genindviet Lørdag

Læs artiklen her

HALSNÆS AVIS – DYSSEKILDE STATION KLAR TIL INDVIELSE, 27 september, 2012

Billedserie fra den nyistandsatte Dyssekilde Station

Se billederne her

TV2 LORRY – SOMMERLORRY, 5 juli, 2012

En lang udsendelse om Torup og Bogbyen

Se hele udsendelsen her

PENSIONISTEN – TORUP BOGBY, 2 juli, 2011

Det er en enestående idé, de har fået i Torup – enestående i den forstand, at der indtil i år kun har været en bogby i Danmark. Enestående fordi det er en god idé at bruge litteratur til at skabe liv i små lokalsamfund. Liv i gamle bøger – liv i kulturen – liv i de gamle.

Læs artiklen her

HALSNÆS POSTEN – TORUP BOGBY I KINA, 30 juni, 2011

Torup/Beijing: The Royal Café i København åbner en ny afdeling i Kinas hovedstad, Beijing. Udover dansk design vil der også være danske bøger – fra Torup Bogby.

Læs artiklen her

TV2 LORRY – FRA LANDSBY TIL BOGBY, 15 juni, 2011

En stor frivillig indsats fra beboerne i den lille Nordsjællandske by Torup har nu gjort landsbyen til Danmarks første Bogby

Se indslaget her

INFORMATION – SMÅBYER BRANDER SIG PÅ BRUGTE BØGER, 2 juni, 2011

Flere danske småbyer forsøger at brande sig på litteraturfestivaler og salg af antikvariske bøger. De håber, de som bogbyer kan trække flere turister og dermed penge til Udkantsdanmark

Læs artiklen her

HALSNÆS POSTEN – MØD TRE STORE NORDISKE FORFATTERE, 30 august, 2010

Kommunens biblioteker etablerer læsekredse op til stort nordisk forfattertræf i TorupHALSNÆS: Det er spændende at møde store forfattere. Ikke mindst når man har læst nogle af forfattere…

Læs artiklen her